Ürüne Git


 

 

YILLANMIŞ EKŞİ MAYA NEDİR?

 

 

Ekşi mayanın tarihi 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. Ekşi mayalı ekmekte,normal maya ve laktik asit bakterileri birlikte aktivite gösterir.

 

Ekşi hamur, tahıl fermente yöntemlerinden biridir. Ekmek pişirmedeki en önemli adım fermantasyon, yani mayalanma işlemidir. Mayalanma sırasında havadan ve tahıl tanesinden gelen bakteriler, ekmek hamurunun gözenekli ve lezzetli bir ekmek haline dönüşmesinde görev alır.

 

Laktik asit bakterileri ekmekte bozulmaya neden olan mikroorganizmaların sayısını azaltır ve ekmeğin raf ömrünü uzatır. Bu sebeple,laktik asit içeriği sayesinde ekşi mayalı ekmeğin raf ömrü diğer ekmeklere göre daha uzundur.

 

Fermantasyon sürecinde karbonhidratın (NİŞASTA) yapısı değiştiği için ekşi mayalı ekmeğin glisemik indeksi daha düşüktür. Kan şekeri ve insülin düzeylerini normal seviyede kalmasına katkı sağlar.

 

Ekşi maya prebiyotik içermektedir.  Prebiyotikler bağırsağımızda bulunan probiyotikleri (faydalı bakterileri) besleyen çözünmeyen liflerdir.

 

 

PREBİYOTİK = PROBİYOTİKLERİ BESLEYEN GIDA ÜRÜNLERİ.

 

 

Düzenli tüketildiği zaman prebiyotik içeren gıdalar başta bağırsaklarımız olmak üzere tüm sindirim sistemiz üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

 

Ekşi mayalı ekmeğin fermantasyonu sırasında gluten içeriği azalmaktadır,bu sebeple gluten hassasiyeti olan bireyler ekşi mayalı ekmeği daha rahat tüketebilirler. Ancak gluten içeriği tamamen yok olmadığından çölyak hastaları için uygun değildir.

 

 

Prebiyotik ve Probiyotik

 

 

Prebiyotik, kalın bağırsaklardaki bir veya sınırlı sayıdaki bakterilerin gelişmesini veya aktivitesini seçici olarak artıran, insan vücudunu faydalı bir şekilde etkileyen, sindirilemeyen gıda bileşenidir. Probiyotik ise sağlığa faydalı canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotik ve probiyotikleri birlikte bulunduran ürünlere simbiyotik denir. Simbiyotiğin göstereceği etki, tek başına probiyotik ve prebiyotiğin göstereceği etkiden büyüktür. Prebiyotikler, özel olarak kalın bağırsaktaki flora üzerinde etki etmekteyken, probiyotikler ince bağırsak üzerinde daha çok etkilidirler. Simbiyotik ürünler sindirim sisteminde lifli gıdaları parçalarken vitaminlerin üretilmesine de yardım ederler.

 

Ekşi hamurla pişirilen ekmek, probiyotik bir ürün haline gelmektedir. Un ve suyun karışımı, fermantasyon sırasında faydalı bakteriler için besin cennetine dönüşmekte, ortamdaki diğer patojenlerin çoğalmasını baskı altında tutarak, pek çok faydalı bileşenin açığa çıkmasını sağlamaktadır. Aynı şekilde bağırsakta da doğal olarak mevcut olan bu probiyotikler, organizma gerçek gıdalarla beslendiği sürece çoğalmaya ve işlev görmeye devam edebilir. Aksi halde bağırsaktaki sayıca yeterli üstünlükleri azalır, gıdaların emilimi bozulur ve sağlık problemleri ortaya çıkar.

 

 

Yıllanmış Doğal Ekşi Mayanın Faydaları:

 

 

Fermantasyonun temel yararı karbonhidrat ve şekerlerin dönüşümüdür.

 

Fermantasyonun faydalarını şöyle özetleyebiliriz:

 

- Temel gıda maddesindeki yapı, koku ve lezzetin geliştirilmesi ile diyet zenginleştirilir.

 

- Laktik asit, asetik asit ve alkali, fermantasyon yoluyla gıdalarda muhafaza edilir.

 

- Gıdadaki besleyici özelliği olmayan maddeler uzaklaştırılmış olur. Örneğin fitik asit, hububat, yağlı tohumlar ve baklagillerde bulunan doğal bir bileşendir. Fitik asit, insan beslenmesinde gerekli olan minerallerin emilimini engellemekle kalmaz, proteinlerin emilmesini de olumsuz etkiler. Ekşi hamurla hazırlanmış bir ekmekte fitik asit düzeyi azdır.

 

Ekşi hamurdaki probiyotik özellik, gerçek ekmeğe şu özellikleri katar:

 

- Ekmek içi aromasını geliştirir.

 

- Raf ömrünü artırır.

 

- Tam tahıl ekmeklerin yapısını ve lezzetini iyileştirir, lifçe zenginleştirir, düşük glisemik indeksli olmasını sağlayarak nişastanın yavaş metabolize olmasını sağlar.

 

- Zararlı bakterilerin (patojenlerin) çoğalmasını engeller.

 

- Ekmek hamurunun elastikiyetini arttırır, taze kalmasını sağlar.

 

- Ortam asitliğini yükselttiğinden fitik asit miktarını düşürür; vitamin oluşmasını, minerallerin açığa çıkmasını ve bağırsaklardan kolay emilimini sağlar.

 

- Doğal mayalanma, sindirim sisteminde var olan faydalı dost bakterilerden laktobasilyusların yavaşça çoğalmasını sağlar. Laktobasilyuslar mide, bağırsak fonksiyonlarını iyileştirirler, midedeki gazı azaltırlar, yolculuklarda meydana gelen mide bulantısı ve ishali engellerler, mide ülseri ve bağırsak kanserinin oluşmasını engellerler. Bağışıklığı güçlendirirler.

 

- Ekşi hamur; unlu mamullerin, özellikle ekmeğin besleyici değerini etkiler. Ekşi hamurdan yapılan mamullerin glisemik indeksleri düşük olur. Ekşi maya, ekmekteki mevcut mineralleri arttırır.

 


 

Ürüne Git


 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR